2022-2023学年山东省淄博市两校中学高二上学期期中考试英语试题(解析版).docx

上传人:太** 文档编号:94836318 上传时间:2023-08-09 格式:DOCX 页数:24 大小:54.36KB
返回 下载 相关 举报
2022-2023学年山东省淄博市两校中学高二上学期期中考试英语试题(解析版).docx_第1页
第1页 / 共24页
2022-2023学年山东省淄博市两校中学高二上学期期中考试英语试题(解析版).docx_第2页
第2页 / 共24页
点击查看更多>>
资源描述

《2022-2023学年山东省淄博市两校中学高二上学期期中考试英语试题(解析版).docx》由会员分享,可在线阅读,更多相关《2022-2023学年山东省淄博市两校中学高二上学期期中考试英语试题(解析版).docx(24页珍藏版)》请在taowenge.com淘文阁网|工程机械CAD图纸|机械工程制图|CAD装配图下载|SolidWorks_CaTia_CAD_UG_PROE_设计图分享下载上搜索。

1、淄博实验中学、淄博齐盛高中高二年级第一学期第一次模块考试英 语第I卷(共95分)第一部分听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。 听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。 1 .What will the boy do first?A.Play football.B.Go to the cinema.C.Finish his homework.2 .Where is the necklace now?A.In the sitting

2、room.B.In the kitchen.C.In the bedroom.3 .What is the woman probably related to Henry?A.His colleague.B.His wife.C.His boss.4 .What is the woman going to do next?A.Go to the restaurant.B.Type the document.C.See a dentist.5 .What does the man mean?A.He missed the TV program.BHe doesnt like the progra

3、m at all.C.He experiences a power failure every night.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,hydrogen-powered planes, which give out only water and heat, their fuel needs to come from hydrogen produced via renewable sources such as

4、wind and solar, he added. Another barrier is building up the ecosystem that hydrogen aircraft will need.”(他说,尽管空中客车公司计划在2025年展示氢动力飞机,但在未来10年,氢不 会比化石燃料更经济。他补充说:“要制造真正的无排放的氢动力飞机,这种飞机只释放水和热,它们的燃 料需要来自风能和太阳能等可再生资源产生的氢。“另一个障碍是建立氢飞机所需的生态系统。“)”可知, 无排放的氢动力飞机的燃料成本高,建立氢动力飞机的生态系统也是个问题。由此可知,第二段重点讲制 造氢动力飞机的问题。故选

5、C项。【9题详解】词句猜测题。根据最后一段 “ A few days before, Airbus announced a series of design proposals for hydrogen-driven aircraft, including a “blended wing“ concept that provides greater storage capacity. This design could be key to hydrogen-powered aircraft as the fuel is less energy dense than conventional f

6、uel and so requires more space to match performance of existing airplanes .(几天前,空中客车公司宣布了一系列氢驱动飞机的设计 方案,包括提供更大存储capacity的“混合机翼”概念。这种设计可能是氢动力飞机的关键,因为这种燃料 的能量密度比传统燃料低,因此需要更多的空间来匹配现有飞机的性能)”可知,空中客车公司提出了 “混 合机翼”计划,后句对该设计的原因进行解释,因为这种燃料的能量密度比传统燃料低,因此需要更多的 空间来匹配现有飞机的性能,而“blended wing”设计可以提供更大的储存空间。由此推知“capa

7、city”意为 空间,与space同义。故选A项。【10题详解】推理判断题。根据第三段 “However, Mr. Llewellyn predicted that there was enough interest in the sector to make this happen. In an interview, Mr. Llewellyn said, “We already see massive increases in the amount of renewable energy being produced across the world.(然而,卢埃林预计,人们对该行业的兴趣

8、足够大,足以实现这一目标。 卢埃林在接受采访时表示:“我们已经看到,全球可再生能源产量大幅增加J )”以及“They are exactly the kind of cost figures that are interesting for us, because it makes zero-emission aircraft commercially viable (可行的) in the 2030s.(这正是我们感兴趣的成本数字,因为这使得零排放飞机在本世纪30年代具有商业可行性。)” 可知,Mr. Llewellyn认为全球可再生能源产量大幅增加,飞机的燃料成本降低,使得零排放飞机在本世

9、纪 30年代具有商业可行性。由此推知,Mr Llewellyn对未来的零排放大型飞机的态度是积极乐观的。故选D 项。【11题详解】主旨大意题。根据第一段首句 Zero-emission large passenger aircraft powered by hydrogen will be technically available in five years, according to Airbus, but they will not enter service for at least a decade as the price of the fuel needs to come dow

10、n.(根据空中客车公司的说法,零排放氢动力大型客机技术上将在五年内投入使用,但 由于燃料价格需要下降,它们至少在10年内不会投入使用)”;第三段“However, Mr. Llewellyn predicted that there was enough interest in the sector to make this happen然而,卢埃林预计,人们对该行业的兴趣足够大, 足以实现这一目标)”以及最后一段 “Last month UK-based ZeroAvia conducted the worlds first flight of a commercial-grade airc

11、raft powered by hydrogen.(上个月,总部位于英国的ZeroAvia完成了全球首架氢动力商 业级飞机的飞行)”可知,文章主要讲述了尽管面临一些困难,但零排放的大型飞机有望在将来成为现实。 故选B项。DTn the rainforest,thousands of species sing and call, forming sound layers so rich that the human mind can be overwhelmed.Drop a hydrophone(水听器)into an ocean and you will hear similar richn

12、ess, but it is foreign to our air-adapted ears. Hundreds of thousands of other vocal(发声的)wonders ring out across the world. Every vocal species has a distinctive sound and every place on the globe has a vocal character.We live in a world of vocal wonder,yet this richness is being damaged worldwide.I

13、n some places, vocal loss is caused by the destruction of habitats,from destroyed forests to overfished oceans. However, in habitats such as thick rainforests or oceans, sound is the only way for most animals to communicate even over short distances. This communication mating songs, cooperative sign

14、als about food, cries that indicate social, status and alarm calls allow complex animal life to boom. Elsewhere, noise is also the problem. Machines pump so much sound into water and air that other species cant hear one another. The problem of noise is most serious in the oceans, where earthquake ex

15、ploration, shipping and sonar(声纳)create a deafening sound that is uninhabitable, or nearly so, for many species.Mankind is also affected by environmental noise, with complaints about noise pollution dating to the very first cities, recorded on clay walls from Babylonia. This noise is no mere inconve

16、nience: It may cause diseases or deaths. The European Environment Agency estimates that environmental noise in Europe causes 12,000 untimely deaths and 48,000 new cases of heart disease per year.What can be done to address these problems? Perhaps among the scientific studies of trends in vocal loss,

17、 activism to advocate (提倡)for justice and policy-making to reduce noise pollution and habitat destruction, wed better also find space to listen. Just as we go out with friends to hear a concert, might we do the same for the birds in a city park? In this simple act, we might find inspiration and a di

18、rect connection to our more than-human neighbors. 12. Whafs the main idea of paragraph 2?A. Reasons contributing to noise.B. Necessity of protecting nature.C. Factors leading to vocal loss.D. Significance of sound diversity.13. Why does the author list the figures in paragraph 3?A. To stress the thr

19、eat of noise.B. To advocate removing noise.C. To arouse peoples health awareness.D. To criticize the development of cities.14. What does the author imply in the last paragraph?A. Make practical policies.B. Conduct more scientific study.C. Seek inspiration from a concert.D. Build bonds with other cre

20、atures.15. Which of the following is a suitable title for the text?A. Can You Hear What I Hear?B. Where Is the Sound Taking Us?C. Can You Smell Something in Nature?D. How Can We Protect the Environment?【答案】12.C13. A 14. D 15. A【解析】【导语】本文是一篇议论文。文章主要介绍了人类所在的世界的声音多样性遭到破坏的原因及噪音对人类 的危害,并倡导人类与生物建立联系,倾听它们的

21、声音。【12题详解】主旨大意题。根据第二段 “In some places, vocal loss is caused by the destruction of habitats, from felled forests to overfished oceans.(在一些地方,声音的丧失是由栖息地的破坏引起的,例如森林被砍伐、海洋被过度捕捞。)” 和“Elsewhere, noise is also the problem.(在其他地方,噪音也是一个问题。)”可知,第二段主要说明了破坏 声音多样性的因素:栖息地被破坏以及人类制造的噪音。故选C。【13题详解】推理判断题。根据第三段数字所在句子

22、前的“This noise is no mere inconvenience: It creates physiological burdens that sicken and kill.(这种噪音不仅仅是带来了不便:它造成了令人患病和死亡的生理负担。可知,作者引 用数字是为了强调噪音给人类带来的威胁。故选A。【14题详解】推理判断题。根据最后一段 “wed better also find space to listen. Just as we go out with friends to hear a concert, might we do the same for the birds

23、in a city park? In this simple act, we might find inspiration and a direct connection to our more than-human neighbors.(我们最好也能找到倾听的空间。就像我们和朋友出去听音乐会一样,我们 会对城市公园里的鸟儿做同样的事情吗?在这个简单的行为中,我们可能会找到灵感和与我们的超人类邻 居之间的直接联系。)”可知,作者在最后一段想告诉读者要像和朋友建立联系一样与其他生物也建立联系。 故选D。【15题详解】主旨大意题。文章首先说明人类生活在一个充满各样声音的世界里,然而丰富的声音却遭到

24、了破坏,接着 介绍了声音遭到破坏的原因:各种生物的栖息地被破坏以及人类制造的噪音,并表明人类的身心健康也受 到了噪音的威胁,最后倡导人类与生物建立联系,倾听它们的声音。结合最后一段的建议“Just as we go out with friends to hear a concert, might we do the same for the birds in a city park? In this simple act, we might find inspiration and a direct connection to our more than-human neighbors.(就

25、像我们和朋友出去听音乐会一样,我们 可以为城市公园里的鸟儿做同样的事情吗?在这个简单的行为中,我们可能会找到灵感以及与我们超越人 类的邻居的直接联系。)”因此推断A项“CanYouHearWhatlHear?(你能听到我听到的吗?)”为最佳标题, 以问题的方式概括主旨。故选A。第二节七选五(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。What Are the Roots of Your Self-Esteem?Self-esteem is a persons subjective assessment of his

26、 or her worth to himself or herself. Self- esteem covers various beliefs about oneself (such as Tm a failure11 and Im beautiful)as well as physiological states, including sadness, joy, and shame. The more we believe that we are worthy of happiness and good things in life, the more self-fulfilled we

27、will be. When we dont believe that we are worthy of these things, our ability to enjoy them can suffer.16Healthy self-esteem as an adult can be a gift given in your childhood. It is a blessing that most people overlook. There are so many ways adults with high self-esteem were supported as children t

28、hat resulted in them having high self-esteem. For instance, they were praised for what they had achieved.17 They likely experienced affection and were given enough attention. It is also possible that they excelled in studies or in sports and were admired for it by peers.18 As children, many of these

29、 people were criticized, yelled at, or abused in one way or another. There is also a high chance that they were given no attention by the adults who were supposed to care for them. In some cases, adults with poor self-esteem were often ridiculed for their shortcomings or bullied by peers.It is commo

30、n that these adults also believe that in order to be appreciated they need to be perfect.19 There are people who are obsessed with their careers or hobbies because in their mind they need to tie their worthiness to something concrete. Oftentimes these people have to pretend to be something they are

31、not just to get approval.How you feel about yourself impacts how you live your life. People with high self-esteem tend to have better relationships than those with low self-esteem. 20 So if you struggle to reach out for assistance, it could be rooted in your low self-esteem.A. There is also a good c

32、hance that they were spoken to respectfully.B. When we start to doubt whafs important in life, we tend to do less of it.C. Since self-esteem is connected to how we perform, it is important to work on it.D. People with poor self-esteem, on the other hand, often experienced the opposite.E. This create

33、s an image in their mind that without accomplishment they are worthless.F. They face failure too, but they understand that failure or success doesnt define them.G. High self-esteem enables you to ask for help and support from the people around you when you need it.【答案】16.B17. A 18. D 19. E 20. G【解析】

34、【分析】这是一篇说明文。自尊是一个人对自己价值的主观评价。自尊包括对自己的各种信念和生理状态。 文章对高自尊和低自尊的人进行了对比和说明。【16题详解】根据前文 “When we dont believe that we are worthy of these things, our ability to enjoy them can suffer.(当我们 不相信自己值得拥有这些东西时,我们享受它们的能力就会受到伤害)”可知,此处是指当我们对人生和自 己产生怀疑时,就会有不好的影响。所以选项 B. When we start to doubt whafs important in life,

35、 we tend to do less of it.(当我们开始怀疑生活中重要的东西,我们往往会对此做得更少)切合文意,且和前文句式相同。故选B。【17题详解】根据后文 “They likely experienced affection and were given enough attention. It is also possible that they excelled in studies or in sports and were admired for it by peers.(他们可能经历了感情,并得到了足够的关注。也有可能 他们在学习或体育方面表现优异,并因此受到同龄人的崇

36、拜)”可知,此处是指他们被怀有敬意地对待,所 以选项 A. There is also a good chance that they were spoken to respectfully.(也有一个很好的机会让人们向他们 尊敬地说话)切合文意。故选A。【18题详解】根据后文 “In some cases, adults with poor self-esteem were often ridiculed for their shortcomings or bullied by peers.(在某些情况下,缺乏自尊的成年人经常因为自己的缺点而被嘲笑或被同龄人欺负)”可知,此处是讲缺乏自 尊的

37、人往往不被尊重,所以选项 D. People with poor self-esteem, on the other hand, often experienced the opposite. (另一方面,缺乏自尊的人所经历的往往恰恰相反)切合文意。故选D。【19题详解】根据前文 “It is common that these adults also believe that in order to be appreciated they need to be perfect.(这些 成年人也普遍认为,为了被欣赏,他们需要变得完美)”可知,选项E中的this是指人们认为为了被欣赏他 们需要变

38、得完美,根据后文 u There are people who are obsessed with their careers or hobbies because in their mind they need to tie their worthiness to something concrete.(有些人痴迷于自己的事业或爱好,因为在他们的脑海中, 他们需要把自己的价值与具体的东西联系起来)”可知,有些人往往把自己的价值和成就联系在一起,所以 选项 E. This creates an image in their mind that without accomplishment th

39、ey are worthless.(这在他们的脑海中造 成了一种形象,没有成就,他们是毫无价值的)切合文意。故选E。【20题详解】根据后文 “So if you struggle to reach out for assistance, it could be rooted in your low self-esteem.(所以如果你挣 扎着去寻求帮助,那可能是因为你的自卑)”可知,自尊心高的人不会纠结于是否要寻求帮助,所以选项G High self-esteem enables you to ask for help and support from the people around yo

40、u when you need it.(高 自尊能 让你在需要的时候向周围的人寻求帮助和支持)切合文意。故选Go第三部分语言知识运用(共两节,满分30分)第一节完形填空(共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从短文后各题所给四个选项(A、B、C、D)中选出最佳选项。Ms. Salomon had only been working at Sainsburys fbr a year when she was diagnosed(诊断)with Alzheimers disease. Before that, she had been 21to leave her job as a b

41、ookkeeper because she was becomingincreasingly 22.Upon being informed of her diagnosis,23, the Sainsburys staffers started doing all they could to makesure that Ms. Salomon felt comfortable and24, For the next fbur years, Sainsburys did everything to keepMs. Salomon on the team. They changed her 25:

42、 they stayed in 26 with her family so they couldprovide 27 on her condition at work; they 28 retrained her. When the disease progressed, Sainsburys even created an entirely 29 job fbr her as a tote box cleaner”.In 2017, Ms. Salomons received a medical 30that said her Alzheimer 9s had progressed to t

43、headvanced stage, and she was 31 unemployable. Again, Sainsburys kept her on the team.Ms. Salomons 32 finally came to an end 6 months later, and though it was an emotional 33.she was also relieved.“There have been so many times Sainsburys could have let her 34 J Ms. Salomons son Doron said.“Instead,

44、 they have always 35 her, going above and beyond to make sure shes happy and feeling valued.On a human level, they have shown sensitivity, kindness and care.,21. A. warned22. A. disorganized23. A. meanwhile24. A. appreciated25. A. lifestyle26. A. harmony27. A. opinions28. A. rarely29. A. traditional

45、30. A. assessment31. A. made32. A. fortune33. A. problem34. A. go35. A. counted on【答案】21. D 22. AB. allowedC. inspiredD. forcedB. worriedC. bad-temperedD. ill-manneredB. thereforeC. howeverD. moreoverB. interestedC. amazedD. connectedB. hoursC. dietD. attitudeB. contactC. agreementD. cooperationB. s

46、uggestionsC. instructionsD. updatesB. occasionallyC. regularlyD. temporarilyB. newC. strangeD. easyB. programC. paperD. certificateB. provedC. declaredD. foundB. adventureC. employmentD. treatmentB. experienceC. consequenceD. departureB. surviveC. workD. sufferB. stood byC. focused onD. dropped by23

47、. C 24. A25. B 26. B 27. D28. C 29. B :.A31.C 32. C 33. D 34. A 35. B【解析】【导语】这是一篇记叙文,Salomon女士在塞恩斯伯里超市工作一年时被诊断出阿尔兹海默症,超市不仅没 有解雇Salomon女士,反而一直支持帮助她,展示了人性、善良和关爱。21题详解】考查动词词义辨析。句意:在那之前,她曾被迫辞去簿记员的工作,因为她变得越来越没有条理。A. warned 警告;B. allowed 允许;C. inspired 启发,鼓舞;D. forced 强迫。结合语境及because she was becoming incr

48、easingly2 ”可知,被诊断为阿尔兹海默症后应是“被迫”辞去工作。故选D项。【22题详解】考查形容词词义辨析。句意:在那之前,她曾被迫辞去簿记员的工作,因为她变得越来越没有条理。A. disorganized无条理的;B. womed担心的;C. bad-tempered脾气不好的;D. ill-mannered无礼的。结合语境 可知,得了阿尔兹海默症后应是做事没有条理。故选A项。【23题详解】考查副词词义辨析。句意:然而,在得知她的诊断结果后,塞恩斯伯里超市的员工们开始竭尽所能,确保 Salomon 女士感到舒适,能够与人交流。A. meanwhile 同时;B. therefore 因此;C. however 然而;D. moreover 此夕卜。 根据 the Sainsburys staffers started doing all they could to make sure that Ms. Salomon felt comfortable v 可知,塞恩斯伯里超市的员工们得知Salomon女士患病后的

展开阅读全文
相关资源
相关搜索

当前位置:首页 > 应用文书 > 解决方案

本站为文档C TO C交易模式,本站只提供存储空间、用户上传的文档直接被用户下载,本站只是中间服务平台,本站所有文档下载所得的收益归上传人(含作者)所有。本站仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对上载内容本身不做任何修改或编辑。若文档所含内容侵犯了您的版权或隐私,请立即通知淘文阁网,我们立即给予删除!客服QQ:136780468 微信:18945177775 电话:18904686070

工信部备案号:黑ICP备15003705号© 2020-2023 www.taowenge.com 淘文阁