2022年河北省中考英语真题试卷(解析版).pdf

上传人:奔*** 文档编号:88101459 上传时间:2023-04-22 格式:PDF 页数:21 大小:2.96MB
返回 下载 相关 举报
2022年河北省中考英语真题试卷(解析版).pdf_第1页
第1页 / 共21页
2022年河北省中考英语真题试卷(解析版).pdf_第2页
第2页 / 共21页
点击查看更多>>
资源描述

《2022年河北省中考英语真题试卷(解析版).pdf》由会员分享,可在线阅读,更多相关《2022年河北省中考英语真题试卷(解析版).pdf(21页珍藏版)》请在taowenge.com淘文阁网|工程机械CAD图纸|机械工程制图|CAD装配图下载|SolidWorks_CaTia_CAD_UG_PROE_设计图分享下载上搜索。

1、机密启用前2022年河北省初中毕业生升学文化课考试英语试卷注意事项:1.本试卷共8 页,总分120分,考试时间120分钟。2.答题前,考生务必将姓名、准考证号填写在试卷和答题卡的相应位置。3.所有答案均在答题卡上作答,在本试卷或草稿纸上作答无效。答题前,请仔细阅读答题卡上 的“注意事项”,按照“注意事项”的规定答题。4.答选择题时,用 2B铅笔将答题卡上对应题目的答案标号涂黑:答非选择题时,请在答题卡上对应题目的答题区域内答题。5.考试结束时,请将本试卷和答题卡一并交回。听力部分I.听句子,选出句子中所包含的信息(共 5 小题:每小题1分,满分5 分)1.【此处可播放相关音频,请去附件查看】A

2、.a job B.a talk C.a plan【答案】A【解析】【原文】略5.【此处可播放相关音频,请去附件查看】2.【此处可播放相关音频,请去附件查看】A.buy fruitB.drink teaC.cook rice【答案】B【解析】【原文】略3.【此处可播放相关音频,请去附件查看】A.June 1B.March 12C.September 10【答案】C【解析】【原文】略 4.【此处可播放相关音频,请去附件查看】A.Theyll take a break.B.TheyUl read a text.C.Theyll play a game.【答案】B【解析】【原文】略A.Peter wi

3、ll meet his uncle.B.Peter will go to his uncles city.C.Peter will take his uncle to theairport.【答案】A【解析】【原文】略II.听句子,选出该句的最佳答语(共 5 小题:每小题1分,满分5 分)6.【此处可播放相关音频,A.Take it easy.【答案】c【解析】【原文】略7.【此处可播放相关音频,A.Speaking.【答案】A【解析】【原文】略8.【此处可播放相关音频,A.I hope so.【答案】B【解析】【原文】略9.【此处可播放相关音频,A.Sure I do.【答案】A【解析】【原

4、文】略10.【此处可播放相关音频,A.Good idea!【答案】C【解析】【原文】略请去附件查看】B.With pleasure.请去附件查看】B.Its for you.请去附件查看】B.Thafs OK.请去附件查看】B.You can do it.请去附件查看】B.Good news!C.You,too.C.The line is busy.C.Glad to hear that,C.Pm at home.C.Good luck!III.听对话和问题,选择正确答案(共 8 小题:每小题1分,满分8 分)11.What is Lily d oing?【此处可播放相关音频,请去附件查看】【

5、答案】B【解析】原文】略12.Where will they g o?【此处可播放相关音频,请去附件查看】【答案】C【解析】【原文】略【此处可播放相关音频,请去附件查看】13 What should the girl write on the card?A.Her name.B.Her address.14.What books does she want to borrow?A.Medicine books.B.History books.15.How many books does she borrow this time?A.One.B.Two.【答案】13.A 14.B 15.C【解析

6、】【原文】略【此处可播放相关音频,请去附件查看】16.Where is Toms mother walking?A.On the street.B.On the grass.17.Who is buying bananas?A.Tom.B.Toms father.C.The date.C.Arts books.C.Three.C.On the beach.C.Toms sister.18.What are the family doing?A.Flying a kite.B.Having a picnic.【答案】16.C 17.A 18.B【解析】【原文】略IV.听短文和问题、选择正确答案(

7、共 7 小题;每小题1分,【此处可播放相关音频,请去附件查看119.What does Henry ask Ann to do?A.Join the soccer team.B.Do some running.20.What time will they meet tomorrow?A.At 9:00.【答案】19.A 20.B【解析】【原文】略【此处可播放相关音频,请去附件查看】21.Why should you listen to the other person carefully?A.To know about movies.B.To understand examples.22.Wh

8、ich is the best answer to a no question?A.No.B.Never.23.How should you speak if your pronunciation is a little different?A.Slowly.B.Loudly.24.What should you do when you travel in English-speaking countries?A.Get a map.B.Speak in English.25.What is the speaker talking about?A.How to make trips excit

9、ing.B.How to practice your pronunciation.C.How to keep an English conversation going.【答案】21.C 22.C 23.A 24.B 25.C【解析】【原文】略V.听短文填空(共 5 小题:每小题1分,满分5 分)根据所听内容完成表格信息。【此处可播放相关音频,请去附件查看】C.Taking a photo.满分7 分)C.Buy sports clothes.B.At 9:30.C.At 10:00.C.To ask him questions.C.No,but.C.Freely.C.Ask friends

10、for help.Information SheetName:LindaAge:26_ years oldCome from:27Hair:long and _28Sport:often play29Come to learn:30【答案】26.15#fifteen27.England28.red 29.football30.Chinese【解析】【原文】略笔试部分V I.单项选择(共 10小题:每小题1分,满分10分)选出可以填入空白处的最佳选项。31.Where is your brother?I want to give a book.A.me B.you C.him D.her【答案】

11、C【解析】【详解】句意:你弟弟在哪里?我想给他一本书。考查代词辨析。m e我;you你;him他;her她。根据“your brother”可知,此处使用him指代yourbrother,故选 Co32.Look!The fish is swimming fast the river.A.at B.in C.of D.by【答案】B【解析】【详解】句意:看!那条鱼在河里游得很快。考查介词辨析。at 在;in 在.里;of.的;by 在.旁边。根据The fish is swimming fhst.the river.”可知,鱼在河里游泳,故选B。33.1 saw a good f i l m,

12、I cant remember its name.A.so B.or C.for D.but【答案】D【解析】【详解】句意:我看了一部好电影,但我记不起它的名字了。考查并列连词。so 因此;or 或者;for 因为;but 但是。根据“I saw a good film,.I cant remember itsname.”可知,空前后之间为转折关系,使用连词but。故选D。34.Mi c h a e l,t h i s shirt.一Oh,it looks nice on me!A.try on B.put down C.take off D.throw away【答案】A【解析】【详解】句意

13、:迈克尔,试穿这件衬衫。哦,我穿起来很好看!考查动词短语。try on 试穿;put down 放下;take off 脱掉;throw away 扔掉。根据“Oh,it looks nice onme!”可知,穿在身上很好看,所以应该指的是试穿一下这件衬衫,故选A。35.you can use your dictionary,you will learn English better.A.If B.Unless C.Though D.Before【答案】A【解析】【详解】句意:如果你能使用字典,你会学英语学得更好。考查从属连词辨析。If如果;Unless除非;Though虽然;Before在

14、.之前。根据”.you can use yourdictionary,you will learn English better.”可知,此处空后为条件,且为肯定条件,使用if 引导条件状语从句,故选A。36.Do I have to hand in my report now?-Of course,you.Were going to discuss it.A.can B.cant C.must D.mustnt【答案】C【解析】【详解】句意:我必须现在交报告吗?当然,你必须这样做。我们要讨论一下。考查情态动词。can th;cant 不 能;must 必 须;mustnt 禁止。根据Do I

15、 have to hand in my report now?”可知,句中含有have to 不得不,必须”,此处为肯定回答,使用must。故选C。37.John is waiting for me.We to the bookstore together.A.went B.have gone C.will go D.were going【答案】c【解析】【详解】句意:约翰在等我。我们将一起去书店。考查一般将来时。根据“John is waiting for me.We.to the bookstore together.”可知,二人将要一起去书店,用一般将来时,故选C。38.At this

16、time yesterday,I a science exam here.A.take B.was taking C.am taking D.will take【答案】B【解析】【详解】句意:昨天这个时候,我正在这里参加科学考试。考查动词时态。根据At this time yesterday”可知,此处描述过去正在发生的动作,使用过去进行时,结构为 was/were doing 故选 B。39.Sorry,I a mistake.Let me correct it.A.will make B.am making C.was making D.have made【答案】D【解析】【详解】句意:对

17、不起,我弄错了。我来纠正一下。考查现在完成时。根据“Sorry,L.a mistake.Let me correct it.”可知,因为已经犯了错误,所以现在要去纠正,故选D。40.-Mmm.Delicious.What is it?It zongzi,Tony.Its a traditional food in China.A.calls B.is called C.called D.was called【答案】B【解析】【详解】句意:嗯好吃。这是什么?它叫粽子,托尼。这是中国的传统食物。考查被动语态。根据What is it?”可知,此处回答使用一般现在时,It指代询问的这个东西,与动词c

18、all之间为被动关系,使用被动语态,It为单数,结构为is done。故选B。V II.完形填空(共10小题;每小题1分,满分10分)阅读下面短文,从各小题所给的四个选项中选出最佳选项。Kevin is a special swimmer He took risks to 41 in very cold places because he wanted people to payattention to environmental problems.As a boy,Kevin visited national parks and he learned the Earth is in 42 c

19、ondition.He felt worried,andhe wanted to 43 the Earth.In 2009,he went to swim in water near North Pole(北极)to draw peoplesattention to the melting glaciers(融化的冰川).Kevin said that the swim was so painful that it would be his44 time swimming in cold water.In 2016,he heard about a lake in the Himalayas(

20、喜马拉雅山脉).Ilwas formed by melting glaciers.He 45 to swim in cold water again.It was difficult to swim in the lake.Theair was so 46 that it was hard to breathe.He told people about his experiences on TV.He wanted people toknow that glaciers in the Himalayas are disappearing 47 global(全球的)warming and th

21、at theres lesswater for people in nearby 48 like China,India,and Pakistan.From Kevins story,we learn two 49.We learn that people can do a lot of harm to the Earth withoutrealizing it.Also,we learn that if we 50 the way we think,we can do something to protect our environment.With the new way of think

22、ing in our minds,we can enjoy a bright future.41.A.flyB.swimC.runD.skate42.A.rightB.safeC.poorD.natural43.A.protectB.leaveC.findD.share44.A.lastB.greatC.freeD.long45.A.hatedB.agreedC.learnedD.decided46.A.freshB.thinC.clearD.cool47.A.because ofB.opposite toC.according toD.instead of48.A.citiesB.count

23、riesC.townsD.villages49.A.choicesB.reportsC.reasonsD.lessons50.A.askB.showC.changeD.record【答案】41.B42.C 43.A 44.A45.D 46.B 47.A48.B 49.D 50.C【解析】【导语】本文介绍凯文是一位特别的游泳者,他希望人们关注环境问题。4 1 题详解】句意:他冒险在非常寒冷的地方游泳,因为他希望人们关注环境问题。fly飞;swim游泳;run跑步;skate滑冰。根据Kevin is a special swimmer.”可知,是游泳,故选B。【42题详解】句意:作为一个男孩,凯

24、文参观了国家公园,他了解到地球的状况很差。right正确的;safe安全的;poor贫穷的,差的;natural自然的。根据“He felt worried”可知,地球状况不好,故选c。【43题详解】句意:他很担心,他想保护地球。protect保护;leave离开;find发现;share分享。根据“He felt worried,and he wanted to.the Earth.“可知,他为地球担心,所以想保护地球,故选A。【44题详解】句意:凯文说这次游泳非常痛苦,这将是他最后一次在冷水中游泳。last 最后的;great 很棒的;free 自由的,免费的;long 长的。根据Kevi

25、n said that the swim was so painfbl”可知,很痛苦,不想再继续了,所以是最后一次,故选A。【45题详解】句意:他决定再次在冷水中游泳。hated 讨厌;agreed 同意;learned 学习;decided 决定。2016,he heard about a lake in the Himalayas.It was formed by melting glaciers.He.to swim in cold water again.”可知,由于喜马拉雅山脉的情况,他决定再次游泳,故选D。【46题详解】句意:空气稀薄得让人难以呼吸。fresh新鲜的;thin稀薄的

26、;clear清晰的;cool酷的。根据“it was hard to breathe”可知,空气很稀薄,故选【47题详解】句意:他想让人们知道,由于全球变暖,喜马拉雅山脉冰川正在消失,而中国、印度和巴基斯坦等邻近国家的居民用水减少。because of 因为;opposite to 相反;according to 根据;instead of 而不是。“global warming是glaciers in theHimalayas are disappearing”的原因,故选 Ao【48题详解】句意:他想让人们知道,由于全球变暖,喜马拉雅山脉的冰川正在消失,而中国、印度和巴基斯坦等邻近国家的居

27、民用水减少。cities 城 市;countries 国家;towns 小镇;villages 乡村。根据like China,India,and Pakistan”可知,是几个国家,故选B。【49题详解】句意:从凯文的故事中,我们学到了两个教训。choices 选 择;reports 报告;reasons 原因:lessons 课。根据“From Kevins story,we learn two.”和后文内容可知,学到了两个教训,故选D。【50题详解】句意:此外,我们知道,如果我们改变我们的思维方式,我们可以做一些事情来保护我们的环境。ask请求;show 展示;change 改变;rec

28、ord i己 录。根据“Also,we learn that if we.the way we think,we can dosomething to protect our environment.可知,改变自己的思维来保护环境,故选C。印阅读理解(共15小题:每小题2分,满分30分)阅读A、B、C、D四篇材料,然后从各小题所给的四个选项中选出最佳选项。AWelcome to the City Youth Club.Find out whafs going on!Are you 10-18 years old?Open Monday to Friday.5 pm-8 pm.Tell us h

29、ere:Im Emily.I like doing arts.We often paint pictures and make things at the club.We have a helper in the artsroom.Hes really nice.People talk to him about their problems,Im Sam.Theres a skateboard park at the club and I love skateboarding.I don,t have a skateboard,but thats OK.It has skateboards f

30、or people to use.Im Rose.I like rock climbing and there5s a big climbing wall at the club.You can do rock climbing onMondays and Wednesdays.W*7 Im Bob.Theres a coffee shop and you can buy food and drink there.I help in the coffee shop onFridays.Im Mark.I work at the club on Tuesdays and Thursdays.Tm

31、 a volunteer-I dont get money for my work.Ilike helping people.51.Who paints pictures and makes things at the club?A.Sam.B.Bob.C.Rose.D.Emily.52.When can you do rock climbing at the club?A.From Monday to Friday.B.From Tuesday to Thursday.C.On Mondays and Wednesdays.D.On Tuesdays and Thursdays.53.Wha

32、t does Mark like to do at the club?A.Help people.B.Sell food.C.Make money.D.Go skateboarding.【答案】51.D 52.C 53.A【解析】【导语】本文主要是五个学生对城市青年俱乐部不同方面的情况介绍。【51题详解】细节理解题 o 根据,Tm Emily.I like doing arts.We often paint pictures and make things at the club.”可知,艾米丽在俱乐部画画和做东西。故选D。【52题详解】细节理解题。根据“You can do rock cli

33、mbing on Mondays and Wednesdays.“可知,你可以在周一和周三攀岩。故选C。5 3 题详解】细节理解题。根据 Im a volunteer-I dont get money for my work.”可知,马克是一名志愿者,应该在俱乐部帮助别人。故选A。BLast year I had a trip with my friend,Nancy.The weather was cloudy except for one night.Nancy and I sat inthe field and we felt relaxed.We talked about the fa

34、ntastic trip,looking at the stars.Its a pity we dont knowwhich stars were looking at,Jenny,“said Nancy.UI know some of them,I answered.Nancy felt surprised when Ifinally finished telling her all the names I knew.My interest in stars began when I was eight.My aunt took me to a planetarium(天文馆).A guid

35、e showedus the groups of stars and told us stories about how they got their names.The stories were wonderful.Everyone knows we can see the stars better when its not cloudy,but lots of people dont realize that a brightmoon also stops us seeing very much.I always look for the Plough(北斗星),because once

36、I see that,I can findthe North Star and other stars.I wanted to learn more about the stars,so I took a course at the club.There are so many lights in the city thatwe have to go into the countryside to see any stars.Tm planning to make videos about stars in the countryside.Tilpost them online for eve

37、ryone to watch.My greatest dream is to be an astronaut(宇航员)and I wish I could havea space travel.54.How did Nancy feel after Jenny told her the names of stars?A.Relaxed.B.Surprised.C.Angry.D.Wonderful.55.What is Jenny planning to do?A.Have a space travel.B.Take courses online.C.Make videos about sta

38、rs.D.Give a talk about names.56.Which of the following would Jenny probably agree with?A.Students should move to the countryside.B.Childrens favorite hobby is to write stories.C.The best place to watch stars is the city center.D.A bright moon may stop people seeing very much.【答案】54.B 55.C 56.D【解析】【导

39、语】本文主要讲述了作者对天文学很感兴趣,在一次旅行中向朋友解释了部分星星的名字,作者为了能了解更多有关星星的事情,参加了一个俱乐部,并且打算制作与星星有关的视频。【54题详解】细节理解题。根据Nancy felt surprised when I finally finished telling her all the names I knew”可知,在作者告诉朋友Nancy一些星星的名字后,Nancy感到很惊讶,故选B。【55题详解】细节理解题。根据Tm planning to make videos about stars in the countryside”可知,计划制作关于星星的视频

40、,故选C。【56题详解】细节理解题。根据“Everyone knows we can see the stars better when its not cloudy,but lots of people dontrealize that a bright moon also stops us seeing very much”可知,明亮的月亮也会让我们不会看到那么多的星星,故选D。CPresentation(展示)skills are important at school and in other areas of life.Some people dont like givingpres

41、entations because they dont know what to say or because they get nervous about public speaking.Heres someadvice to help you make presentations easier and more enjoyable.1.Get organisedThe best presentations are well planned and clearly organized.Think about topics(话题)and choose aproper one.In one to

42、pic,three or four main ideas will be fine.The beginning of your presentation should beinteresting.For example,you can tell a short,funny story to make people laugh.2.Use photos or videosTry to use photos or videos.These things make your performance more exciting and help you remember whatyou re goin

43、g to say.However,you shouldnt use too many.The star of your presentation should be you,not yourphotos or videos.3.Practice before your performance You need to practice many times before the“big dayl Practice sayingany unusual words.Then write the main ideas on small cards to help you remember.Practi

44、ce in front of a mirrorand time your presentation.Finally,you can record your performance or ask a friend to watch you and then makesuggestions for improvements.4.Connect with your audience(观众)Always look at the audience when you speak.Stand up straight,but dont stand still or move around much.Final

45、ly,be sure to thank your audience when you finish speaking.Ifs a simple but good way to end anypresentation.57.How can you interest your listeners at the beginning?A.By listing your ideas.B.By telling a funny story.C.By standing up straight.D.By saying simple words.58.Which is the big day”according

46、to the text?A.The day you prepare videos.B.The day you get some advice.C.The day you visit your friends.D.The day you make a presentation.59.What is the good way to end your presentation?A.To repeat topics.B.To show thanks.C.To make suggestions.D.To share main ideas.60.Which question could best help

47、 us find out the writers purpose?A.Did the writer try to teach us skills?B.Did the writer help us understand ideas?C.Did the writer invite us to attend a course?D.Did the writer ask us to be polite in public?【答案】57.B 58.D 59.B 60.A【解析】【导语】本文介绍了一些使演讲更容易、更有趣的建议。【57题详解】细节理解题。根据The beginning of your pre

48、sentation should be interesting.For example,you can tell a short,funny story to make people laugh.”可知,通过讲一个有趣的故事,你可以让听众在一开始就感兴趣。故选B。【58题详解】词句猜测题。根据“Practice before your performance和You need to practice many times before the big day.”可知,此处“big day”应该指进行演讲的那天。故选D。59题详解】细节理解题 Q 根据Finally,be sure to tha

49、nk your audience when you finish speaking.It?s a simple but good wayto end any presentation.”可知,表达感谢是结束演讲的好方法。故选B。【60题详解】推理判断题。根据Presentation(展示)skills are important at school and in other areas of life/irHere someadvice to help you make presentations easier and more enjoyable.“可知,本文作者介绍了 一些使演讲更容易、更

50、有趣的建议,通过这些建议提升个人的演讲技能,所以作者写这篇文章的目的是为了帮助我们提升演讲技能,故 A 选项最能帮助我们找出作者的目的。故选A。DNobody wants to lose,but we must accept that losing is a part of life.After all,we cant win all the time.However,we can learn something valuable from every failure(失败).This may help us succeed in the future.Sowe must know how t

展开阅读全文
相关资源
相关搜索

当前位置:首页 > 教育专区 > 教案示例

本站为文档C TO C交易模式,本站只提供存储空间、用户上传的文档直接被用户下载,本站只是中间服务平台,本站所有文档下载所得的收益归上传人(含作者)所有。本站仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对上载内容本身不做任何修改或编辑。若文档所含内容侵犯了您的版权或隐私,请立即通知淘文阁网,我们立即给予删除!客服QQ:136780468 微信:18945177775 电话:18904686070

工信部备案号:黑ICP备15003705号© 2020-2023 www.taowenge.com 淘文阁