《2022年高考英语人教版第二轮复习知识点精讲13阅读理解之细节理解题(五).docx》由会员分享,可在线阅读,更多相关《2022年高考英语人教版第二轮复习知识点精讲13阅读理解之细节理解题(五).docx(2页珍藏版)》请在taowenge.com淘文阁网|工程机械CAD图纸|机械工程制图|CAD装配图下载|SolidWorks_CaTia_CAD_UG_PROE_设计图分享下载上搜索。
1、6代词指代题解题技能代词指代题要求考生一定的上下文推测代词的指代意义。此类题一般是在人物或事物关系比较复杂的情况下使用的一种题型,所以理清人物及事物之间的逻辑关系是关键所在。(全国新高考C篇) In the mid-1990s, Tom Bissell taught English as a volunteer in Uzbekistan. He left after seven months, physically broken and having lost his mind. A few years later, still attracted to the country, he re
2、turned to Uzbekistan to write an article about the disappearance of the Aral Sea.His visit, however, ended up involving a lot more than that. Hence this book, Chasing the Sea: Lost Among the Ghosts of Empire in Central Asia, which talks about a road trip from Tashkent to Karakalpakstan, where millio
3、ns of lives have been destroyed by the slow drying up of the sea. It is the story of an American travelling to a strange land, and of the people he meets on his way: Rustam, his translator, a lovely 24-year-old who picked up his colorful English in California, Oleg and Natasha, his hosts in Tashkent
4、, and a string of foreign aid workers.This is a quick look at life in Uzbekistan, made of friendliness and warmth, but also its darker side of society. In Samarkand, Mr Bissell admires the architectural wonders, while on his way to Bukhara he gets a taste of police methods when suspected of drug dea
5、ling. In Ferghana, he attends a mountain funeral(葬礼)followed by a strange drinking party. And in Karakalpakstan, he is saddened by the dust storms, diseases and fishing boats stuck miles from the sea.Mr Bissell skillfully organizes historical insights and cultural references, making his tale a well-
6、rounded picture of Uzbekistan, seen from Western eyes. His judgment and references are decidedly American, as well as his delicate stomach. As the author explains, this is neither a travel nor a history book, or even a piece of reportage. Whatever it is, the result is a fine and vivid description of
7、 the purest of Central Asian traditions.9. What does the underlined word “that” in paragraph 2 refer to?A. Developing a serious mental disease.B. Taking a guided tour in Central Asia.C. Working as a volunteer in Uzbekistan.D. Writing an article about the Aral Sea.【答案】【解析】本文是记叙文。文章讲述了Bissell写的追逐大海:迷失
8、在中亚帝国的幽灵这本书。这本书是Bissell在乌兹别克斯坦做志愿者后写的,是对乌兹别克斯坦人生活的一个快速观察。9. D。词句猜测题。划线句是第二段首句,that用来指代上文提的事情,因此推断that指代第一段的内容,根据第一段最后一句”A few years later, still attracted to the country, he returned to Uzbekistan to write an article about the disappearance of the Aral Sea(几年后,仍然被这个国家所吸引。他回到乌兹别克斯坦写了一篇关于咸海消失的文章)”可知,that指代写了一篇关于死海消失的文章这件事,故选D。