《湖北省高三英语二轮复习 第3模块 阅读理解 专题5 文化型阅读理解精品课件.ppt》由会员分享,可在线阅读,更多相关《湖北省高三英语二轮复习 第3模块 阅读理解 专题5 文化型阅读理解精品课件.ppt(27页珍藏版)》请在taowenge.com淘文阁网|工程机械CAD图纸|机械工程制图|CAD装配图下载|SolidWorks_CaTia_CAD_UG_PROE_设计图分享下载上搜索。
1、2012届高三英语二轮复习精品届高三英语二轮复习精品课件(湖北专用):第课件(湖北专用):第3模块模块 阅读理解阅读理解 专题专题5 文化型阅读理文化型阅读理解解2021/8/8 星期日1专题五专题五文化型阅读理解文化型阅读理解 2021/8/8 星期日2专题导读专题导读专题五专题五 专题导读专题导读 文化类阅读理解文章属高考常选材料之一。这类文章常文化类阅读理解文章属高考常选材料之一。这类文章常涉及文化、教育、法制、宗教等方面的文学艺术、发明创造、涉及文化、教育、法制、宗教等方面的文学艺术、发明创造、文化遗产保护、宗教与文化、风俗与习惯、道德与法制、中文化遗产保护、宗教与文化、风俗与习惯、道
2、德与法制、中外文学名著节选、各国学校教育、家庭教育等等。这类材料外文学名著节选、各国学校教育、家庭教育等等。这类材料的命题点往往落在主旨大意题、事实细节题上。在做这类阅的命题点往往落在主旨大意题、事实细节题上。在做这类阅读理解题时,读理解题时,应注意以下几个方面:应注意以下几个方面:2021/8/8 星期日3专题五专题五 专题导读专题导读 1.先题后文。先读题目,先题后文。先读题目,再带着问题读文章。这类阅再带着问题读文章。这类阅读理解文章相对来说事实细节题稍多一点,读理解文章相对来说事实细节题稍多一点,如果带着问题如果带着问题读文章,读文章,有利于我们抓细节。有利于我们抓细节。2.先做细节题
3、。因为做完了局部性的事实细节题后,先做细节题。因为做完了局部性的事实细节题后,自然会加深我们对文章的理解,自然会加深我们对文章的理解,这样更有利于做主旨大意这样更有利于做主旨大意题。题。3.重点敲定主旨题。主旨大意题提问的形式主要有两重点敲定主旨题。主旨大意题提问的形式主要有两大类:一类是大类:一类是Main idea型;一类是型;一类是Topic或或Title型。型。2021/8/8 星期日4真题典例真题典例专题五专题五 真题典例真题典例2011全国卷全国卷 The way we do things round here Some years ago,I was hired by an Am
4、erican bank.I received a letter from the head of the Personnel Department that started,“Dear John,I am quite pleased that you have decided to join us.”That“quite”saddened me.I thought he was saying“were kind of pleased you decided to join us although I wish we had hired someone else.”Then I discover
5、ed that in American English“quite”sometimes means“very”,while in British English it means“fairly”2021/8/8 星期日5专题五专题五 真题典例真题典例So the first lesson about working in other countries is to learn the language and by that I dont just mean the words people speak.It is body language,dress,manners,ideas and s
6、o on.The way people do things highlights many of the differences we see between cultures(文化文化)Some of these differences may be only on the surfacedress,food and hours of workwhile others may be deeper and take longer to deal with.Mostly,it is just a question of getting used to the differences and ac
7、cepting them,like the climate(气候气候),while getting on with business.2021/8/8 星期日6专题五专题五 真题典例真题典例Some of the differences may be an improvement.People are more polite;the service is better;you ask for something to be done and it happens without having to ask again.However,other differences can be troub
8、ling,like punctuality(准时准时)If you invite people to a party at 7 oclock your guests will consider it polite to turn up exactly on time in Germany,five minutes early in the American Midwest,an hour early in Japan,15 minutes afterwards in the UK,up to an hour afterwards in Italy and some time in the ev
9、ening in Greece.I prefer not to use the word“late”because there is nothing wrong with the times people arrive.It is simply the accepted thing to do in their own country.2021/8/8 星期日7专题五专题五 真题典例真题典例()1.The author was unhappy as mentioned in Paragraph 1 because he thought_.Athe American bank didnt thi
10、nk much of himBthe American bank might hire another personCits difficult to get used to American cultureDits easy to misunderstand Americans()2.The word“highlights”in Paragraph 2 probably means_.AencouragesBhelps to narrowCincreasesDdraws attention to2021/8/8 星期日8专题五专题五 真题典例真题典例()3.According to the
11、author,what should we do with most cultural differences?AAsk the native people for help.BUnderstand and accept them.CDo things in our own way.DDo indepth research.()4.When invited to a party the people who are usually punctual are_.AItalians BGermansCGreeks Dthe British2021/8/8 星期日9专题五专题五 新题预测新题预测 【
12、要点综述】【要点综述】作者以自己在美国的一次找工作的经历,作者以自己在美国的一次找工作的经历,说明了在国外工作了解外国文化差异的重要性。说明了在国外工作了解外国文化差异的重要性。1A细节理解题。根据第一段的第三句话细节理解题。根据第一段的第三句话That“quite”saddened me.和第四句话和第四句话I thought he was saying“were kind of pleased you decided to join us although I wish we had hired someone else.”可知是可知是A。结合下面的解。结合下面的解释释American E
13、nglish“quite”的意思,可知的意思,可知B“这家银行打算这家银行打算雇用另外一个人雇用另外一个人”错误。错误。C“难以习惯美国文化难以习惯美国文化”和和D“容易误容易误解美国人解美国人”与事实不符。与事实不符。2021/8/8 星期日10专题五专题五 新题预测新题预测 2D词义猜测题。从第二段的最后一句话画线部分前词义猜测题。从第二段的最后一句话画线部分前面的面的The way people do things和后面的和后面的many of the differences we see between cultures可知这里的可知这里的highlights是是“吸引注意力吸引注意力
14、”的意思。的意思。A项意为项意为“鼓励鼓励”,B项意为项意为“帮帮助缩小助缩小”,C项意为项意为“增加增加”,与语境不符。,与语境不符。3B细节理解题。从第三段的第二句话细节理解题。从第三段的第二句话Mostly,it is just a question of getting used to the differences and accepting them可知是可知是B。4B细节理解题。根据最后一段的第四句话细节理解题。根据最后一段的第四句话your guests will consider it polite to turn up exactly on time in Germany以
15、及后面给出的各个国家的例子,可知是德国人最以及后面给出的各个国家的例子,可知是德国人最守时。守时。2021/8/8 星期日11专题五专题五 新题预测新题预测 (一一)Over the years Ive been teaching kids about a simple but powerful spiritthe ant philosophy(哲学哲学).I think everybody should study ants.Ants have an amazing fourpart philosophy,and here is the first part:they never quit.
16、Thats a good philosophy.If theyre headed somewhere and you try to stop them,theyll look for another way.Theyll climb over,theyll climb under,and theyll climb around.They keep looking for another way.What a neat philosophy,to never quit looking for a way to get where theyre supposed to go.新题预测新题预测202
17、1/8/8 星期日12专题五专题五 新题预测新题预测 Second,ants think winter all summer.Thats an important perspective(态度,态度,观点观点).You cant be so naive(无知的无知的)as to think summer will last forever.So ants are gathering in their winter food in the middle of summer.An ancient story says,“Dont build your house on the sand in su
18、mmer.”It is important to think ahead.In summer,you have to think about the storm.You have to think about rocks as you enjoy the sand and sun.The third part of the ant philosophy is that ants think summer all winter.That is so important.During the winter,ants remind themselves,“This wont last long;we
19、ll soon be out of here.”And on the first warm day,the ants are out.If it turns cold again,theyll go back,but then they come out again if it is warm.They cant wait to get out.2021/8/8 星期日13专题五专题五 新题预测新题预测 And here is the last part of the ant philosophy.How much will an ant gather during the summer to
20、 prepare for the winter?All that he possibly can.What an incredible(难以置信的难以置信的)philosophy,the“allthatyoupossiblycan”philosophy.What a great ant philosophy!Never give up,look ahead,stay active and do all you can.()1.If ants have trouble reaching somewhere,they will _.Agive up their effort at lastBloo
21、k for others helpC.wait for a chance to comeDget there in another way2021/8/8 星期日14专题五专题五 新题预测新题预测()2.In Paragraph 3,people are advised _.Ato build their houses in winterBto gather some food in winterCto build the house on the sand in summerDto think about the storm in summer()3.The third part of th
22、e ant philosophy is_.Amore important than the other threeBto believe in yourself and think about no difficultyCto be active and make use of every opportunity Dthat we should know winter is longer than summer2021/8/8 星期日15专题五专题五 新题预测新题预测()4.Which of the following shows the“allthatyoupossiblycan”philo
23、sophy?AWe should try our best to do what we can.BOne should think of what will happen in the future COne should get more pay for what he has done.DWe should spend more time doing our work.2021/8/8 星期日16专题五专题五 新题预测新题预测 1D细节理解题。根据第二段的细节理解题。根据第二段的“If theyre headed somewhere and you try to stop them,the
24、yll look for another way.”可知,它们会寻找其他方法到达它们想去的地可知,它们会寻找其他方法到达它们想去的地方。方。2D推理判断题。根据第三段的推理判断题。根据第三段的“In summer,you have to think about the storm.”可以确定答案。可以确定答案。3C细节理解题。第四段中的细节理解题。第四段中的“During the winter,ants remind themselves,They cant wait to get out.”,以及作者在最后一段中所概括的以及作者在最后一段中所概括的“stay active”,表明蚂蚁有,表明
25、蚂蚁有积极进取的精神。积极进取的精神。4A细节理解题。根据最后一段第二句的细节理解题。根据最后一段第二句的“How much will an ant gather during the summer to prepare for the winter?All that he possibly can.”可知答案。可知答案。2021/8/8 星期日17专题五专题五 新题预测新题预测(二二)Once,many years ago,I pulled a family out of a burning car somewhere in Wyoming.Last week I received a te
26、lephone call from a woman who could not stop crying as she told me that one of my stories had saved her son from committing suicide.In closing she called me a hero.That got me thinking about what a hero is.Was I a hero because I pulled a family from a burning car?If so,how could I be a hero just bec
27、ause I wrote a story that saved someones life?2021/8/8 星期日18专题五专题五 新题预测新题预测Today I decided to look up the word“hero”in the dictionary to see exactly what it meant.It read“a person who does something brave”and also“a person who is good and noble”That statement impressed me more than the part about be
28、ing brave.So I thought about something very important.And I remembered what happened to me years ago.After my marriage of twenty years ended,I was in such a condition.I was within hours trying to get up enough courage to end the pain and misery.When I2021/8/8 星期日19专题五专题五 新题预测新题预测returned home,someon
29、e had sent me a card in the mail which told me how much they would appreciate me as a friend.That wonderful card probably saved my life.That person,without even knowing_it,_saved a life and became a hero.Many stories I kept writing in the following years saved the life of a teenage boy.In turn that
30、makes the person who sent me the card a double hero.I suppose that is why I fight so hard to help the children now living in orphanages(孤儿院孤儿院).Most children come out of these institutions with a very hard and bitter attitude against the world.The gifts we send them let them know that2021/8/8 星期日20专
31、题五专题五 新题预测新题预测they have not been forgotten.Hopefully,most of them will never hurt anyone because of the kindness shown to them by those of us who cared.If it works,we will also become“heroes”()1.The main idea of the passage is _.Awhy the writer should be a hero Bwhat a hero exactly is Cwhether the w
32、riter is a hero Dthat everyone is a hero 2021/8/8 星期日21专题五专题五 新题预测新题预测()2.Why did the woman call the writer a hero at the end of the call?ABecause his story saved her sons life.BBecause he saved a family from a burning car.CBecause he asked her son not to kill himself.DBecause he was cute and kind t
33、o everybody.()3.What does the underlined word“it”in the last sentence of Paragraph 5 refer to?AThe wonderful card the writer received.BThe action of sending the card.CThe fact that the sender helped the writer.DThe fact that the sender was a friend of the writer.2021/8/8 星期日22专题五专题五 新题预测新题预测()4.Acco
34、rding to the writer,who can be considered as a hero?AA person who is brave.BA person who writes wonderful stories.CA person who can hold a door for others.DA person who helps someone in trouble.2021/8/8 星期日23专题五专题五 新题预测新题预测1B主旨大意题。从第二段的开头主旨大意题。从第二段的开头“That got me thinking about what a hero is”到结束,作者
35、都围绕着到结束,作者都围绕着“什什么是英雄么是英雄”这个话题,因此主旨大意应该是这个话题,因此主旨大意应该是B。2A细节理解题。根据第一段的细节理解题。根据第一段的“Last week I received a telephone call from a woman who could not stop crying as she told me that one of my stories had saved her son from committing suicide.In closing she called me a hero.”可知女士感激作者是因为他的故事阻止了可知女士感激作者是
36、因为他的故事阻止了她儿子自杀,故可知答案。她儿子自杀,故可知答案。2021/8/8 星期日24专题五专题五 新题预测新题预测3C词义猜测题。根据上文那个美好的卡片救了作者词义猜测题。根据上文那个美好的卡片救了作者的命,尽管送卡片的人没有意识到这一点可知,的命,尽管送卡片的人没有意识到这一点可知,it应该指代送应该指代送卡片的人使作者获救这件事。所以选卡片的人使作者获救这件事。所以选C。4D推理判断题。根据作者对推理判断题。根据作者对hero的解释,见义勇为的解释,见义勇为的人是英雄,帮助那些需要帮助的人也是一种英雄,因此只有的人是英雄,帮助那些需要帮助的人也是一种英雄,因此只有D符合条件。符合
37、条件。2021/8/8 星期日252021/8/8 星期日269、静夜四无邻,荒居旧业贫。2022/11/262022/11/26Saturday,November 26,202210、雨中黄叶树,灯下白头人。2022/11/262022/11/262022/11/2611/26/2022 8:53:01 PM11、以我独沈久,愧君相见频。2022/11/262022/11/262022/11/26Nov-2226-Nov-2212、故人江海别,几度隔山川。2022/11/262022/11/262022/11/26Saturday,November 26,202213、乍见翻疑梦,相悲各问年
38、。2022/11/262022/11/262022/11/262022/11/2611/26/202214、他乡生白发,旧国见青山。26 十一月 20222022/11/262022/11/262022/11/2615、比不了得就不比,得不到的就不要。十一月 222022/11/262022/11/262022/11/2611/26/202216、行动出成果,工作出财富。2022/11/262022/11/2626 November 202217、做前,能够环视四周;做时,你只能或者最好沿着以脚为起点的射线向前。2022/11/262022/11/262022/11/262022/11/269
39、、没有失败,只有暂时停止成功!。2022/11/262022/11/26Saturday,November 26,202210、很多事情努力了未必有结果,但是不努力却什么改变也没有。2022/11/262022/11/262022/11/2611/26/2022 8:53:01 PM11、成功就是日复一日那一点点小小努力的积累。2022/11/262022/11/262022/11/26Nov-2226-Nov-2212、世间成事,不求其绝对圆满,留一份不足,可得无限完美。2022/11/262022/11/262022/11/26Saturday,November 26,202213、不知香
40、积寺,数里入云峰。2022/11/262022/11/262022/11/262022/11/2611/26/202214、意志坚强的人能把世界放在手中像泥块一样任意揉捏。26 十一月 20222022/11/262022/11/262022/11/2615、楚塞三湘接,荆门九派通。十一月 222022/11/262022/11/262022/11/2611/26/202216、少年十五二十时,步行夺得胡马骑。2022/11/262022/11/2626 November 202217、空山新雨后,天气晚来秋。2022/11/262022/11/262022/11/262022/11/269、
41、杨柳散和风,青山澹吾虑。2022/11/262022/11/26Saturday,November 26,202210、阅读一切好书如同和过去最杰出的人谈话。2022/11/262022/11/262022/11/2611/26/2022 8:53:01 PM11、越是没有本领的就越加自命不凡。2022/11/262022/11/262022/11/26Nov-2226-Nov-2212、越是无能的人,越喜欢挑剔别人的错儿。2022/11/262022/11/262022/11/26Saturday,November 26,202213、知人者智,自知者明。胜人者有力,自胜者强。2022/11
42、/262022/11/262022/11/262022/11/2611/26/202214、意志坚强的人能把世界放在手中像泥块一样任意揉捏。26 十一月 20222022/11/262022/11/262022/11/2615、最具挑战性的挑战莫过于提升自我。十一月 222022/11/262022/11/262022/11/2611/26/202216、业余生活要有意义,不要越轨。2022/11/262022/11/2626 November 202217、一个人即使已登上顶峰,也仍要自强不息。2022/11/262022/11/262022/11/262022/11/26MOMODA POWERPOINTLorem ipsum dolor sit amet,consectetur adipiscing elit.Fusce id urna blandit,eleifend nulla ac,fringilla purus.Nulla iaculis tempor felis ut cursus.感感 谢谢 您您 的的 下下 载载 观观 看看专家告诉2021/8/8 星期日27