中考英语阅读理解解题技巧(广东版)讲课教案.ppt

上传人:豆**** 文档编号:57958703 上传时间:2022-11-06 格式:PPT 页数:40 大小:1.58MB
返回 下载 相关 举报
中考英语阅读理解解题技巧(广东版)讲课教案.ppt_第1页
第1页 / 共40页
中考英语阅读理解解题技巧(广东版)讲课教案.ppt_第2页
第2页 / 共40页
点击查看更多>>
资源描述

《中考英语阅读理解解题技巧(广东版)讲课教案.ppt》由会员分享,可在线阅读,更多相关《中考英语阅读理解解题技巧(广东版)讲课教案.ppt(40页珍藏版)》请在taowenge.com淘文阁网|工程机械CAD图纸|机械工程制图|CAD装配图下载|SolidWorks_CaTia_CAD_UG_PROE_设计图分享下载上搜索。

1、中考英语阅读理解解题技巧(广东版)近四年省卷阅读理解的统计与分析近四年省卷阅读理解的统计与分析C篇:篇:技巧:划出左栏的关键字,一一与右栏的内容配对,找出技巧:划出左栏的关键字,一一与右栏的内容配对,找出 最符合的答案最符合的答案。年份年份内容内容2011根据宠物启事,寻找自家的宠物2012根据病人的健康问题,选择合适的专科医生2013根据每个人的需求,选择合适的商品。2014根据每个人的兴趣描述,选择适合的网站主主 旨旨 大大 意意 型型事事 实实 细细 节节 型型 词词 义义 猜猜 测测 型型命命 题题 类类有关有关阅读理解理解题目主要有以目主要有以下四种下四种:推推 理理 判判 断断 型

2、型一、主旨大意题一、主旨大意题 (除法干扰项除法干扰项)干扰项干扰项1 可能属文中某个具体事实或细节。可能属文中某个具体事实或细节。干扰项干扰项2 可能属从文中某些可能属从文中某些(不完全的不完全的)事事实或细节片面推出的错误结论。实或细节片面推出的错误结论。干扰项干扰项3 可能属非文章事实的主观臆断。可能属非文章事实的主观臆断。这类题型的正确答案,一般来说不会在文中直接找到,需这类题型的正确答案,一般来说不会在文中直接找到,需要根据文章意思全面理解而归纳概括出来的;但不能太笼要根据文章意思全面理解而归纳概括出来的;但不能太笼统、言过其实或以偏概全。但在选项中也不免出现一些干统、言过其实或以偏

3、概全。但在选项中也不免出现一些干扰项,例如:扰项,例如:1)What does the writer mainly tell us?2)Which of the following can summar-ize the main idea of this text?3)Which of the following best expresses the main idea?4)Which is the subject discussed in the text?6)Whats the best title of the passage?主旨大意题主旨大意题的常见的提问形式的常见的提问形式:例题:

4、例题:Fifty-three years ago Barbie Millicent Roberts first appeared in the world of toys.Since then,Barbie doll,as everyone called her,has become the most successful toy doll in history.Her parent,the Mattel Company,said that 90%of all American girls between 3 and 10 have at least one Barbie at home.Ho

5、wever,Barbie is facing some trouble at present(现在现在).There are many similar dolls on the market in competition with her.Another doll named Bratz,for example,come to life thirteen years ago.She looked more like todays pop stars with heavy makeup(浓妆浓妆)and miniskirts.And her company offers more kind of

6、 clothes too.It seems that Barbie has lost her magic among older girls.“For younger girls,playing with a Barbie is much fun.But when you get older,you want something smarter and more modern,”says Vera Shepherd,a shop assitant in a New York toy store.It is good news that on the international market.B

7、arbie is still No.1.although Mttel is selling ferwer Barbies in the United States three years,sales in other countries are still going up.in January 2009,Mattel opened its first Barbie store in Shanghai,where girls can shop,eat,drink or even become fashion designers for their own Barbies.Mattel is p

8、lanning big celebration for Barbies 53rd birthday.Fashion designers from all over the world have been called to make new dresses for Barbie.How long will Barbie stay popuplar in the world of toy dolls?It is hard to say,but 53 is surely not the age to retire(退休退休)。1、What is the best title of the pass

9、age?A.First Barbie Shop in Shanghai B.Barbies Past and present C.Barbies 53rd Birthday Party D.Barbie Lost Her Magic技巧:技巧:1、先了解文章的主要意思,大概是说了什么事情。、先了解文章的主要意思,大概是说了什么事情。2、根据每段的段落大意(开头前面几句),总结归纳文章的、根据每段的段落大意(开头前面几句),总结归纳文章的主旨主旨 3、利用排除法,排除掉干扰项、利用排除法,排除掉干扰项例题:例题:Fifty-three years ago Barbie Millicent Rob

10、erts first appeared in the world of toys.Since then,Barbie doll,as everyone called her,has become the most successful toy doll in history.Her parent,the Mattel Company,said that 90%of all American girls between 3 and 10 have at least one Barbie at home.However,Barbie is facing some trouble at presen

11、t(现在现在).There are many similar dolls on the market in competiotion with her.Another doll named Bratz,for example,come to life thirteen years ago.She looked more like todays pop stars with heavy makeup(浓妆浓妆)and miniskirts.And her company offers more kind of clothes too.It seems that Barbie has lost h

12、er magic among older girls.“For younger girls,playing with a Barbie is much fun.But when you get older,you want something smarter and more modern,”says Vera Shepherd,a shop assitant in a New York toy store.干扰项干扰项 3 It is good news that on the international market.Barbie is still No.1.although Mttel

13、is selling ferwer Barbies in the United States three years,sales in other countries are still going up.in January 2009,Mattel opened its first Barbie store in Shanghai,where girls can shop,eat,drink or even become fashion designers for their own Barbies.Mattel is planning big celebration for Barbies

14、 53rd birthday.Fashion designers from all over the world have been called to make new dresses for Barbie.How long will Barbie stay popuplar in the world of toy dolls?It is hard to say,but 53 is surely not the age to retire(退休退休)。干扰项干扰项 1干扰项干扰项 2 文章中心是文章中心是论点论点,事实细节是,事实细节是论论据据或或主要理由主要理由;有关细节的问题常对;有关细

15、节的问题常对文中某个词语、某句子、某段落等细文中某个词语、某句子、某段落等细节及事实进行提问,所提问题一般可节及事实进行提问,所提问题一般可直接直接或或间接间接在文章中找到答案。在文章中找到答案。提问的特殊疑问词常有:提问的特殊疑问词常有:what,who,which,where,how,why 等。等。事事实实细细节节型型 解题原则解题原则:忠实于原文上下文及忠实于原文上下文及全篇的逻辑关系,决不能主观臆断。全篇的逻辑关系,决不能主观臆断。1)Which of the following statement is true?2)Which of the following is not me

16、ntioned in the text?3)The author(or the passage)states that_.4)According to the passage,when(where,why,how,who,what,which,etc.)_?在阅读理解中,要求查找主要事实和特在阅读理解中,要求查找主要事实和特定细节问题常有以下几种命题方式:定细节问题常有以下几种命题方式:例题2.Barbies family name is_.A.RobertsB.millicent C.ShepherdD.Bratz3.Barbies trouble is that_.A.it wears h

17、eavy makeup and miniskirts.B.other dolls are more popular with little girls.C.other dolls are trying to beat her in the market.D.it has become less popular in the international market.例题:例题:Fifty-three years ago Barbie Millicent Roberts first appeared in the world of toys.Since then,Barbie doll,as e

18、veryone called her,has become the most successful toy doll in history.Her parent,the Mattel Company,said that 90%of all American girls between 3 and 10 have at least one Barbie at home.However,Barbie is facing some trouble at present(现在现在).There are many similar dolls on the market in competition wi

19、th her.Another doll named Bratz,for example,come to life thirteen years ago.She looked more like todays pop stars with heavy makeup(浓妆浓妆)and miniskirts.And her company offers more kind of clothes too.It seems that Barbie has lost her magic among older girls.“For younger girls,playing with a Barbie i

20、s much fun.But when you get older,you want something smarter and more modern,”says Vera Shepherd,a shop assitant in a New York toy store.It is good news that on the international market.Barbie is still No.1.although Mttel is selling ferwer Barbies in the United States three years,sales in other coun

21、tries are still going up.in January 2009,Mattel opened its first Barbie store in Shanghai,where girls can shop,eat,drink or even become fashion designers for their own Barbies.Mattel is planning big celebration for Barbies 53rd birthday.Fashion designers from all over the world have been called to m

22、ake new dresses for Barbie.How long will Barbie stay popuplar in the world of toy dolls?It is hard to say,but 53 is surely not the age to retire(退休退休)。同义法同义法 常在词或短语之间有并列常在词或短语之间有并列连词连词and或或or,它们连接的两项内容在含它们连接的两项内容在含义上是接近的或递进的,由此可以推测。义上是接近的或递进的,由此可以推测。反义法反义法 如如 hot and cold,give and receive等,或前句为肯定,后句

23、为否定。等,或前句为肯定,后句为否定。总之,词与词间都起着互为线索的作用。总之,词与词间都起着互为线索的作用。释义法释义法 对文章中的生词用定语对文章中的生词用定语(从句)、表语甚至于用逗号、破折号(从句)、表语甚至于用逗号、破折号等标点符号引出并加以解释说明。等标点符号引出并加以解释说明。词词义义猜猜测测型型 情景推断法、代词替代法情景推断法、代词替代法等等1 1)文中找线索或信息词)文中找线索或信息词;2)2)根据熟悉的词及词义判根据熟悉的词及词义判断新单词之意;断新单词之意;3 3)根据上下文判断新词汇)根据上下文判断新词汇在特定句中确切意思。在特定句中确切意思。做题要领做题要领例题4、

24、Whats the meaning of the underline words“fashion designers”in the passage?A.珠宝设计师珠宝设计师 B.发型设计师发型设计师 C.舞台设计师舞台设计师 D.服装设计师服装设计师例题:例题:Fifty-three years ago Barbie Millicent Roberts first appeared in the world of toys.Since then,Barbie doll,as everyone called her,has become the most successful toy doll

25、in history.Her parent,the Mattel Company,said that 90%of all American girls between 3 and 10 have at least one Barbie at home.However,Barbie is facing some trouble at present(现在现在).There are many similar dolls on the market in competiotion with her.Another doll named Bratz,for example,come to life t

26、hirteen years ago.She looked more like todays pop stars with heavy makeup(浓妆浓妆)and miniskirts.And her company offers more kind of clothes too.It seems that Barbie has lost her magic among older girls.“For younger girls,playing with a Barbie is much fun.But when you get older,you want something smart

27、er and more modern,”says Vera Shepherd,a shop assitant in a New York toy store.It is good news that on the international market.Barbie is still No.1.although Mttel is selling ferwer Barbies in the United States three years,sales in other countries are still going upin January 2009,Mattel opened its

28、first Barbie store in Shanghai,where girls can shop,eat,drink or even become fashion designers for their own Barbies.Mattel is planning big celebration for Barbies 53rd birthday.Fashion designers from all over the world have been called to make new dresses for Barbie.How long will Barbie stay popupl

29、ar in the world of toy dolls?It is hard to say,but 53 is surely not the age to retire(退休退休)。关键线索:关键线索:make new dresses 推理判断题推理判断题:高考重头戏,20个题中常有6-8个,着重考查学生归纳概括、逻辑推理等综合能力。以原文内容以原文内容为前提,据作者的观点理论(非考生观点),客观地对文中未明显说明的现象或事例给予合理的逻辑推断,做出一定解释。推推理理判判断断型型 透过现象看本质透过现象看本质,领悟作者思想倾向、观点、立场、语气及态度等。推理判断题推理判断题 既要求学生透过文

30、章表面文字信息推测文章隐含意思,又要求学生对作者的态度、意图及文章细节的发展作正确的推理判断,力求从作者的角度去考虑,不要固守自己的看法或观点。推理判断型推理判断型常见的命题方式有:常见的命题方式有:1.The passage implies(暗示暗示)that_.2.We can conclude(得出结论得出结论)from the passage that_.3.Which of the following can be inferred(推论推论)?4.What is the tone(语气语气)of the author?5.What is the purpose(目的目的)of th

31、is passage?6.The passage is intended to _.7.Where would this passage most probably appear?例题例题 Almost every Chinese person can recite the two lines of the famous poem,“Every grain on the plate comes from hard work(谁知盘中餐,粒粒皆辛苦).”But sadly,many of us dont actually get the real meaning of these lines:D

32、ont waste food.A CCTV program,News One Plus One,reported that the food Chinese people throw away every year is enough to feed 200 million people for a year.Do we have too much food?Of course not.According to the UN World Food Program,there were 925 million hungry people around the world in 2010,espe

33、cially in developing countries.Six million children die of hunger every year.Chinese people are well known for being hospitable(好客的)and generous.Many even feel that they lose face if their guests have eaten all the food on the table.练习题解释解释P5 Luckily,a number of people have realized the importance o

34、f saving food.Last November,Li Hong,a waitress in a restaurant in Nanjing,got fired because she took some leftover food home for her son.Many people stood by her side and criticized(批评)the waste of food.What should we do in our daily lives to waste less food?Here are some tips:1.Do not order too muc

35、h in a restaurant.Only order as much as you want to eat.If you cannot eat all the food you ordered,take the rest of it home.2.Dont be too picky(挑剔的)about food.Some food may not taste great,but your body needs it.3.Keep an eye on what food you have at home.Dont buy too much,especially for vegetables

36、and fruit.4.According to the passage,we shouldnt waste food because _.A.food comes from very hard work B.six million children die of hunger every day C.there is enough food to feed all the people D.Chinese are hospitable and generous答案:答案:A判判断断依依据据:Almost every Chinese person can recite the two line

37、s of the famous poem,“Every grain on the plate comes from hard work(谁谁知知盘盘中中餐餐,粒粒粒粒皆皆辛辛苦苦).”But sadly,many of us dont actually get the real meaning of these lines:Dont waste food.练习练习1 (2014中考题)中考题)To us,it seems so natural to put up an umbrella to keep the water off when it rains.But in fact the um

38、brella was not invented as protection against the rain.Its first use was as a shade(遮蔽遮蔽)against the sun.Nobody knows who first invented it,but the umbrella was used in very ancient times.Probably the first to use it were the Chinese,back in the eleventh century BC.We know that the umbrella was used

39、 in ancient Egypt and Babylon as a sunshade.And there was a strange thing connected with its use:it became a symbol of honor and power(权力权力).In the Far East in ancient times,the umbrella was allowed to be used only by those in high office or by royal people such as the kings or queens.事实细节事实细节事实细节事实

40、细节词义猜测词义猜测关键线索:关键线索:such as the king or queens In Europe,the Greeks were the first to use the umbrella as a sunshade.The umbrella was in common use in ancient Greece,but it is believed that the first people in Europe to use the umbrella as protection against the rain were the ancient Romans.During t

41、he middle ages in Europe,the use of the umbrella almost disappeared.Then it appeared again in Italy in the late sixteenth century.And again it became a symbol of power.Umbrellas have not changed much in style during all this time,though they have become much lighter in weight.It wasnt until the twen

42、tieth century that the umbrellas for women began to be made in all kinds of colors.判断推理判断推理1.Ancient people first used umbrellas as _.A.a symbol of honor B.protection against the sun C.a symbol of power D.protection against the rain2.According to the passage,the umbrella was probably first used in a

43、ncient _.A.Egypt.B.Babylon C.Rome D.China3.The underlined word royal might mean _ in Chinese.A.皇室的皇室的 B.富裕的富裕的 C.中产的中产的 D.平民的平民的4.According to the passage,which of the following is NOT true?A.The ancient Greeks used the umbrella in their daily life.B.Europeans hardly used the umbrella during the mid

44、dle ages.C.The umbrellas for women were made colorful in ancient times.D.The style of the umbrella hasnt changed a lot since it was invented5.This passage is mainly about _.A.the sales of the umbrella B.the differences among umbrellasC.the invention of the umbrella D.the history and the use of the u

45、mbrella练习二 Dream culture is an important part of ancient Chinese culture.Dream interpreting(理解)is popular in China,and the most famous reference for dream interpreting is the book of Duke of Zhou Interprets Dreams.Ancient Chinese people thought that dreams could suggest lucky and unlucky things.Sinc

46、e different dreams have different meanings,people can get meanings of good or bad luck by interpreting them.Actually,dream interpreting is not totally a superstition.It does have some scientific value.Dreams are the reflection of the facts.Many dreams are actually something about what happened in th

47、e daytime.This kind of dream can be easily understood without dream interpreting.Dreams are the bodys self-implication(自我暗示).Traditional Chinese medical science says that dreams are connected with the health condition of humans bodies.When Yin and Yang are imbalanced,dreams come into being.If someon

48、e dreamt that he or she was roasted by a big fire,it shows he or she might easily get angry or nervous.Dreams are usually different from the facts.It means that things will develop in the opposite direction when they become worse.To some degree,Duke of Zhou Interprets dreams is scientifically reason

49、able.Over thousands of years has passed,the book still has many secrets waiting for us to explore.1.According to the passage,We know the book of Duke of Zhou Interprets Dreams is_.A.the most famous reference for dream interpreting B.an interesting story book C.an action movie D.a beautiful place 2.W

50、hat did the ancient chinese people think of the dreams?A.They are lucky B.They are unlucky C.They are unlucky or unlucky D.They are superstitions3.The underlined word“reasonable”means“_”in Chinese.A.合理的 B.负责人的 C.正确的 D.认真的4.According to the passage,Over thousands of years has passed,the book-Duke of

展开阅读全文
相关资源
相关搜索

当前位置:首页 > 教育专区 > 教案示例

本站为文档C TO C交易模式,本站只提供存储空间、用户上传的文档直接被用户下载,本站只是中间服务平台,本站所有文档下载所得的收益归上传人(含作者)所有。本站仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对上载内容本身不做任何修改或编辑。若文档所含内容侵犯了您的版权或隐私,请立即通知淘文阁网,我们立即给予删除!客服QQ:136780468 微信:18945177775 电话:18904686070

工信部备案号:黑ICP备15003705号© 2020-2023 www.taowenge.com 淘文阁